Diskbråck

By 27 december, 2018september 2nd, 2019Rygg och bäcken

Disken är en skiva av brosk mellan varje kota i ryggraden. Den kan liknas vid en stötdämpare och är uppbyggd av ett yttre lager som är hårdare och en inre kärna som är geléartad.

Diskbråck uppstår när de yttre lagren har krackelerat och den inre kärnan buktar ut eller delas av från disken. Detta sker normalt inte i en disk utan långvarig nötning. Det kan också vara en specifik rörelse som gör att disken går sönder, vilket är förknippat med kraftig smärta i området och ofta med utstrålande värk när nervroten kommer i kläm.

Se även ischias

Det är viktigt att veta att de allra flesta diskbråck läker ut av sig själva, även om det normalt tar lite längre tid än andra akuta ryggbesvär. Endast en mindre del behöver opereras.

Vår uppgift är att hjälpa till att avlasta nervroten och förbättra funktionen i området runt diskbråcket för att stödja och påskynda läkprocessen. Disken har i grunden dålig näringsförsörjning via blodet och behöver därför god rörlighet för att näringen skall pressas in i disken.

Patienter berättar:

Lena Ohlson

Ni är suveräna! Ja, jag vet för utan er… med min vidriga värk av Ischias, hade jag aldrig mer kunnat springa. Springa är för mig frihet och lycka. Med er behandling har jag fått allt detta tillbaka. Ni är toppen, så mysiga och trygga och jag känner en otrolig tacksamhet att KiropraktorHälsan finns.

Önskar du vår hjälp?