Axelproblem

By 4 januari, 2016september 2nd, 2019Axlar, nacke och skuldror

Axeln är en väldigt rörlig led och därför är den inte särskilt stabil strukturellt (jämfört med en höftled). Runt axelleden finns flera muskler, som tillsammans ger den stabilitet som axeln behöver för att de stora musklerna skall kunna göra sitt arbete.

Axelbesvär uppstår ofta när några av dessa muskler inte kan göra sitt jobb utan låter andra kompensera. Ofta är det svårt att urskilja en orsak till problemen men långvarig felbelastning är oftast svaret.

Se även musarm

Vi gör en noggrann undersökning av alla muskler runt axeln och tar reda på vilka strukturer (muskler, senor, senfästen, ligament eller ledkapslar) som är skadade eller svaga.

Förutom behandling av det skadade området arbetar vi med hållning samt med funktionen i närliggande områden, framför allt nedre delen av halsryggen och övre delen av bröstryggen. När funktionen i axeln är återställd är det viktigt att bygga upp styrkan i de stabiliserade musklerna runt axeln.

Patienter berättar:

Afshin Borhani

Jag går på gym 6 gånger i veckan och hade ont i min stela, knakiga axel och handled under mer än ett år. Nu är båda mina axlar lika smidiga och jag kan åter göra push-ups med min handled.

Önskar du vår hjälp?